Mark Spithoven en Maikel Goossens: selectiespelers met voorbeeldfunctie voor nieuwe generatie

Terwijl de spelers bij bosjes afvielen voor de laatste nacompetitiewedstrijd van het tweede team - omdat uitstapjes, zaalvoetbal en andere toernooitjes de voorkeur genoten boven een belangrijke promotiewedstrijd - lieten Mark Spithoven en aanvoerder Maikel Goossens zien hoe het moet. Beide routiniers lieten zich niet van de wijs brengen door de vele afzeggingen en de troosteloze ambiance, en namen hun ploeg op sleeptouw. Mark controleerde samen met Djuric Winklaar het middenveld, Maikel was voorin ouderwets op dreef en schoot FC Breukelen net vóór en net na rust in veilige haven. Mark bekroonde zijn terugkeer in de basis bovendien met de derde treffer en zijn eerste goal in de reservehoofdklasse.

Puzzelen

De technische staf moest weer behoorlijk puzzelen om een representatieve groep op de been te brengen. Toen zes weken geleden officieel bekend werd dat men veroordeeld was tot de nacompetitie, waren er nog precies tien fitte B-selectiespelers over. De trainers Patrick Mur (van het derde), Ronald Scheenhart (van de A1), Cor ten Bosch (van het eerste) en zelfs Erik Turksma (van de B1) werden aan hun jasje getrokken en verzocht om spelers beschikbaar te stellen. Olivier Branderhorst van de B1 was als 23ste(!) speler afgelopen zaterdag de laatste speler die binnen de lijnen kwam en met een goede invalbeurt zijn visitekaartje afgaf.

ijfc.jpg
Ambiance

Voor de tweede keer deze nacompetitie was men te gast in IJsselstein. Werd men de eerste keer nog uiterst vriendelijk ontvangen door twee charmante gastvrouwen en met koffie, deze keer was men duidelijk al in de vakantiemodus. Geen ontvangst, geen lijnen en vlaggen op het veld, doelnetten op half zeven, weggestopt op een bijveld en een scheidsrechter die terecht niet aan de wedstrijd wilde beginnen. Geen ambiance om een belangrijke nacompetitiewedstrijd te spelen en misschien zorgde dit voor een slap begin aan de wedstrijd van FC Breukelen-kant. Want pas na drie kansen van IJFC 3 - die gelukkig niet werden benut - nam FC Breukelen de regie over en werd de wedstrijd naar zich toegetrokken. Net vóór rust werd 0-1 gescoord en toen net na de rust ook 0-2 in het netje lag, was de wedstrijd gespeeld. FC Breukelen speelde de wedstrijd geroutineerd uit. Richard Brilleman verving Nick Turksma in het doel en kon op deze manier tussen de palen afscheid nemen van FC Breukelen (volgend seizoen OSM). Gelukkig hadden voorzitter Jonathan Ramaker en onze trouwe supporters de moeite genomen om naar de wedstrijd te komen kijken en zodoende waren er toch nog voldoende handen te schudden om de felicitaties met het klassebehoud in ontvangst te nemen.

Ondersteuning eerste elftal

Er wordt weleens geklaagd over de betrokkenheid van het eerste elftal, maar niet alleen hoofdtrainer Cor ten Bosch was nauw betrokken bij de nacompetitiewedstrijden. Ook de spelers Roy Hom, Djuric Winklaar en Nick Turksma sloten na een loodzwaar seizoen aan en juist dit stukje extra kwaliteit maakte het verschil, waarbij een fitte Winklaar de laatste drie wedstrijden de baas was op het middenveld, in elke wedstrijd zijn goaltje meepikte en topfit kan aansluiten eind juli als de voorbereiding van het eerste team begint.

Sven Eggermont

Ook vanuit ons derde team werd versterking gevraagd en Danijel Mahmutovic, Emiel Schnell, Rick van de Velde en Sven Eggermont hadden in een vroegtijdig stadium al laten weten aan te zullen sluiten zodra het kampioenschap van het derde team was binnengehaald. Ook zij vervulden een belangrijke rol en met name Sven Eggermont ontpopte zich als een leider in de laatste linie (en zelfs scorend in de voorlaatste wedstrijd). Tijdens de competitie piepte en kraakte het nogal eens achterin, maar met de talenvolle Eggermont als slot op de deur werd er vijf wedstrijden op rij niet verloren

Jeugd

Omdat ook de A-junioren nog nacompetitie speelden, kon men slechts sporadisch een beroep doen op de talentvolle lichting jeugdspelers. Jantijn Augustin en Nino Scheenhart waren nog actief in de voorlaatste wedstrijd en waren als basisspeler medeverantwoordelijk voor de goede uitgangspositie, want men reisde met een 5-1 overwinning naar IJsselstein. Hoewel de A1 helaas al uitgeschakeld was tijdens de laatste wedstrijd van het tweede team, lukte het toch niet meer om nog spelers op te trommelen en daarin moet wel een stap gemaakt worden. Selectievoetbal brengt ook verplichtingen met zich mee. Als jeugdspelers zich willen manifesteren in één van de beide selectieteams, zullen zij nog meer ambitie moeten tonen. Olivier Branderhorst gaf het goede voorbeeld en speelde een zeer goede tweede helft.

B-selectie

Aan het begin van dit seizoen moest er een compleet nieuwe elftal gebouwd worden omdat helaas afscheid was genomen van acht basisspelers. Gedurende het seizoen werden nog eens drie spelers bedankt voor bewezen diensten wegens een gebrek aan motivatie. De spelers die overbleven en doorstroomden uit de jeugd, hebben er alles aan gedaan om zich op het hoogste niveau te handhaven. De inzet tijdens de wedstrijden was prima, de trainingsopkomst goed en tijdens wedstrijden tegen de uiteindelijke Top-3 werden ijzersterke wedstrijden op de mat gelegd. De keerzijde was ook dat men tot drie keer toe verloor van de nummer laatst. Met name deze negen punten kwam men tekort voor rechtstreekse handhaving. De jonkies hebben zich redelijk tot goed ontwikkeld en mogen in hun tweede seniorenseizoen laten zien of zij zich echt ontpoppen tot selectiespelers. Met name de ontwikkeling van Sjoerd Tuininga en Cavit Yavuz is daarom hoopgevend.

Routine

Mark Spithoven was de laatste weken zijn basisplaats kwijtgeraakt, maar stond er op het moment dat het van hem gevraagd werd en ook aanvoerder Maikel Goossens zal zich dit seizoen wel eens afgevraagd hebben of hij er goed aan had gedaan er nog een jaar aan vast te knopen. Beide spelers tikken bijna de 40 aan en spelen al ruim twintig jaar selectievoetbal. De instelling en het verantwoordelijkheidsgevoel van deze beide spelers verdienen een heel groot compliment en daarom was het goed om te zien dat juist Mark en Maikel het team bij de hand namen, een goede wedstrijd speelden en beiden met een goal een groot aandeel hadden in de overwinning en het klassebehoud. De jeugd kan hier een ouderwets voorbeeld aan nemen.

Team in de steigers

Na twee seizoenen, waarin het tweede team zich pas in de laatste fase van de competitie veilig speelde, wil men volgend seizoen weer een stapje maken en een stabiele reservehoofdklasser worden. Dit seizoen was men nog te veel afhankelijk van de afvallers van het eerste elftal en ondersteuning van de A1-spelers en spelers uit het derde. Ondanks het vertrek van een aantal spelers wordt het team versterkt door een aantal jonge talentvolle spelers die bij FC Breukelen komen spelen en een sterke lichting A-junioren die aansluiten bij de selectie. Samen met de reeds bestaande groep kan men zo een team samenstellen wat minder afhankelijk wordt van een kwaliteitsimpuls van eerste-elftalspelers. Over een aantal weken zullen wij deze groep aan u voorstellen.