FC Breukelen zelf en Nieuwland zijn plaag voor thuisploeg

1.jpg
nieuwland.jpg

In de strijd om de bovenste plek mag FC Breukelen de laatste drie wedstrijden geen fouten maken en dan moet het hopen dat concurrent LRC Leerdam dat wel doet. De eerste wedstrijd van de laatste drie was thuis tegen ASC Nieuwland, de ploeg die vorige week door LRC met 0-6 was opgerold en nog wel wat puntjes kon gebruiken om nacompetitie te ontlopen. Van die instelling was echter niet veel te merken zaterdag.

We kunnen dan ook kort zijn over de inspanningen van Nieuwland: men was gekomen om de schade te beperken en richt zich op de laatste wedstrijden tegen SVL en v.v. De Meern om de benodigde punten te verzamelen. Gevolg was een spelbeeld waarin FC Breukelen continu op de helft van de tegenstander speelde om te trachten de zwarte muur in de overvolle zestienmeter van de tegenstander te slechten. Nieuwland wilde daarentegen in de tegenstoot met de lange bal naar voren voor gevaar zorgen.

FC Breukelen begon zoals verwacht fel en drukte de tegenstander terug. Doordat er weinig ruimte op het veld was, was het zaak om de bal snel rond te laten gaan om zo een gaatje in de Amersfoortse muur te vinden. Helaas maakte het allesbehalve egale speelveld een hoog baltempo nagenoeg onmogelijk. Zo was de eerste helft een eentonige: FC Breukelen viel aan en Nieuwland probeerde via de counter voor gevaar te zorgen. Dit leverde in de hele wedstrijd een goede kans op, al vroeg in het eerste bedrijf, waarbij de thuisploeg met de schrik vrijkwam. Doordat ook FC Breukelen de bal maar niet in het netje kreeg en ook de Amersfoortse doellat een keer in sta-in-de-weg bleek te zijn, gingen beide ploegen met 0-0 rusten.

Na de pauze ging FC Breukelen wederom fel van start om de broodnodige voorsprong te forceren. Echter, de eeuwenoude voetbalwet gold ook vandaag: wanneer je zelf niet scoort, valt de goal gegaranddeerd aan de andere kant. Toen verdediger Mark den Hartogh een zet in de rug kreeg en zo de bal toucheerde met de voet, was de ver uitgelopen keeper Sieuwerd Teerink uit positie en hobbelde de bal tergend langzaam het eigen doel in. FC Breukelen liep nu achter de feiten aan. In plaats van één keer scoren moest het nu twee doelpunten forceren in het overvolle strafschopgebied van de tegenstander. Voordeel was dat de ploeg hier nog voldoende tijd voor had, want de ongelukkige tegentreffer viel direct na de rust.

Zo zette de ploeg van coach Cor ten Bosch nog maar eens een tandje bij en na een uur spelen betaalde deze krachtsinspanning zich eindelijk uit. Op aangeven van Mitchell de Zwart kon Jack Castelijns de bal eindelijk over het juiste stukje doellijn schieten en zo FC Breukelen op gelijke hoogte brengen. ASC Nieuwland was nauwelijks van de tegenslag bekomen toen Jack zijn tweede van de dag uit een mooie voorzet vanaf rechts fraai in de winkelhaak deponeerde. De treffer werd echter door de vandaag verbaal zeer aanwezige arbiter Roelof Luinge afgekeurd wegens buitenspel. Terecht, want Jack stond inderdaad een half metertje offside. De bevrijding was er dus nog niet. 1-1 voelde niet fijn. Zoveel sterker en toch nog maar gelijk. Titelconcurrent LRC Leerdam had inmiddels met 2-0 afstand genomen van tegenstander Roda'46. Het zou vandaag toch niet … Met dat prachtige weer …

Het spelbeeld veranderde nauwelijks. FC Breukelen bleef drukken om de zo belangrijke winnende treffer - bij puntverlies kon men de titelkansen welhaast zeker vergeten - in het Amersfoortse doel te krijgen. Het kreeg hiervoor de gehele wedstrijd voldoende mogelijkheden, maar telkens zat er weer een been met een zwarte kous tussen of kon keeper Jeroen Janssen aan Nieuwlandse zijde redding brengen op de vele Breukelse inzetten. Zo leek de thuisploeg in de snel wegtikkende tijd haar grootste tegenstander te hebben. Door het vele drukken vloeiden de krachten weg bij de mannen van Cor ten Bosch en zij leken op weg naar zeer duur puntverlies in de strijd om de titel in de eerste klasse A. Ook bij de ASC Nieuwland-spelers schoot de kramp aan alle kanten in de benen, maar zij roken dat er wellicht een kleine sensatie in de lucht hing en metselden de eigen zestien potdicht.

Gelukkig kreeg de thuisploeg uiteindelijk toch loon naar werken, vlak vóór het verstrijken van de reguliere speeltijd. Uit een zoveelste aanvalspoging kwam de bal ineens panklaar voor de voeten van Daniël Kops. Daniël twijfelde geen moment, schoot de bal hard in het doel en maakte daarmee misschien wel zijn belangrijkste treffer van dit seizoen. De toeschouwers hebben aanvoerder Kops dit seizoen zelden zo uitbundig een doelpunt zien vieren: in een enorme spurt met gebalde vuisten naar de cornervlag met al zijn teamgenoten achter hem aan. Zo kreeg FC Breukelen toch wat het verdiende, maar veel FC Breukelen-supporters zullen vandaag een jaartje of wat ouder zijn geworden door de spanning. Sommigen van hen stonden na afloop in de kantine nog steeds met trillende handen en iets wit om de neus aan het eerste biertje te nippen. Zij spraken allen van “opluchting met een grote O”. Volgend weekend is er door Koningsdag geen programma in de 1e klasse A. Op 3 mei hervat FC Breukelen het spannende slot van de competitie met een uitwedstrijd tegen Roda'46 uit Leusden.

19 april 2014, FC Breukelen 1 - ASC Nieuwland 1, 2-1 (0-0)

0-1 Mark den Hartogh (e.d.)

1-1 Jack Castelijns

2-1 Daniël Kops

Opstelling

Sieuwerd Teerink, Dennis Schaap (68’ David van der Veld), Rob van der Sluijs, Mark den Hartogh, Lars van der Post (56’ Roy Schaap), Mauro Franken (83’ Djuric Winklaar), Deen van Embricqs, Mitchell de Zwart, Daniël Kops, Lucien Dors, Jack Castelijns.

Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd op de website van ASC Nieuwland.

Overige uitslagen 19 april

Almkerk - VVZ'49 1-2; LRC - Roda'46 3-0; SVL - ARC 3-2; v.v. De Meern - Zuidvogels 0-2; N.I.V.O.-Sparta - Leerdam Sport'55 0-3; CSW - Eemdijk 2-2.

Foto’s: Nico van Stroe.

dsc03933.jpg

Arbiter Roelof Luinge en Pupil van de Week Mexim Minderhoud. Daniël Kops moet even geduld hebben.

dsc03935.jpg

Ook Deen van Embricqs kon nauwelijks door de zwarte verdedigingslinie van Nieuwland heen breken.

dsc03941.jpg

Pas de deux voor aanvaller en verdediger.

dsc03944.jpg

Marco van Basten, 1988, de finale tegen Rusland? Het leek er veel op. Deze inzet van Daniël Kops belandt echter in de handen van de ASC Nieuwland-keeper. Voor de ‘Arnold Mühren-voorzet’ tekende Dennis Schaap.

dsc03960.jpg

De lat kwam ASC Nieuwland-doelman Janssen te hulp.

dsc03993.jpg

Mitchell de Zwart(!) in het Zwarte Woud.

dsc04007.jpg

Eindelijk: de 1-1 van Jack Castelijns (niet zichtbaar) is een feit. Roy Schaap checkt de feiten.

dsc04009.jpg

Er was af en toe geen doorkomen aan.

dsc04024.jpg

Deen van Embricqs (7) en Jacky Castelijns wagen de zoveelste poging.

dsc04045.jpg

2-1! Daniël Kops op weg naar de cornervlag. Jack Castelijns en Mark den Hartogh (r) begrijpen de hint.

dsc04047.jpg

Mark den Hartogh, Dennis Schaap, Jack Castelijns, Daniël Kops, Mauro Franken en Mitchell de Zwart (v.l.n.r.) vieren feest.