SVL onmachtig tegen productief FC Breukelen

De ontmoetingen tegen Angstgegner SVL zijn voor FC Breukelen zelden een eitje. Vorig seizoen werd in de competitieslotfase thuis kansloos verloren (1-3) en ook in de heenwedstrijd van dit seizoen leed FC Breukelen een nederlaag (4-3). Sinds deze 4-3 verloor FC Breukelen overigens geen duel meer (behalve een oefenwedstrijd tegen DTS). Echter, FC Breukelen 2 had eerder deze middag al laten zien dat een goed collectief voor mooie resultaten kan zorgen: het boog een 0-2 achterstand tegen DOVO 2 om in een 3-2 overwinning. Met zo’n instelling zou ook het eerste mooie dingen moeten kunnen laten zien tegen SVL.

Zoals de laatste weken begon FC Breukelen gemotiveerd aan de wedstrijd en wilde het meteen de ploeg van coach Jan Gaasbeek duidelijk maken dat er vandaag in Breukelen niets te halen viel. Dit resulteerde in een enorme aanvalsdruk op het doel van SVL vanaf minuut één. Na vier minuten betaalde deze instelling van de thuisploeg zich al uit. Deen van Embricqs snelde weer eens iedereen voorbij en bracht met zijn subtiele voorzet de bal bij de tweede paal waar Jack Castelijns kwam instormen en de bal in het net joeg: 1-0.

FC Breukelen bleef na de goal de druk op SVL houden wat in de 15e minuut resulteerde in de tweede treffer van de wedstrijd. Wéér was het Jack Castelijns die op aangeven van Daniël Kops goed doorzette, zijn tweede van de wedstrijd noteerde en de wedstrijd al vroegtijdig leek te beslissen. Vanaf de kant werd echter erop gehamerd dat de thuisploeg op deze voet moest doorgaan. De mannen bleven zo geconcentreerd voetballen en lieten zien dat ze bij vlagen heel mooi kunnen ballen. In de 27e minuut kwam hiervan het fraaiste voorbeeld van de wedstrijd. Na een serie van vlotte combinaties met veelal één keer raken bracht Deen van Embricqs de bal strak voor de goal en noteerde de inlopende Tom Kalkhuis de derde van FC Breukelen.

Deden de bezoekers dan niets terug in deze wedstrijd? Het antwoord op deze vraag kwam in de 35e minuut. SVL brak na balverlies van de gastheren over links door en Thomas Malolepszy schoot de bal kinderlijk eenvoudig achter keeper Sieuwerd Teerink: 3-1. SVL kroop voorzichtig wat uit zijn schulp. In Langbroek stond FC Breukelen destijds ook voor en werd de wedstrijd alsnog verloren. Enkele toeschouwers kregen het daarom vanmiddag al een beetje te kwaad met het ‘het-zal-toch-niet-weer’-gevoel. De angst bleek ongegrond. Vijf minuten torpedeerde Jack Castelijns (wederom op aangeven van Daniël Kops) alle hoop van de bezoekers op een goed resultaat. Zo bracht hij kort voor rust de marge weer op drie, wat tevens zijn derde treffer van de middag betekende.

Na de theepauze veranderde er weinig aan het spelbeeld van het eerste bedrijf. FC Breukelen speelde fel en vol spelvreugde richting de goal van de in akelig fel oranje geklede bezoekers. Vijf minuten na de hervatting kwam rechtsback Rob van der Sluijs mee op en zette de bal keurig voor. Wie anders dan Jack beloonde deze voorzet door zijn vierde doelpunt van de middag achter sluitpost Geert Willem Merkens in het SVL-doel te leggen: 5-1 voor de thuisploeg. Hiermee was de koek nog niet op voor de toeschouwers op het sportpark, want Jack ging gewoon door en tekende in de 65e minuut voor zijn vijfde treffer van de middag op aangeven van Roy Schaap.

Na een plotselinge en pittige regen-en-hagelbui én een dubbele wissel (David van der Veld en Dennis Schaap voor Deen van Embricqs en Mark den Hartogh) zakte de motivatie en concentratie bij de thuisploeg weg. Daarvan profiteerden de bezoekers gretig door in drie minuten tijd twee keer te scoren via Polle Westbroek (6-2) en Martijn Verkerk (6-3) en zo de uitslag een iets draaglijker aanzien te geven. Het slotakkoord was echter voor de thuisploeg. In de blessuretijd van de wedstrijd was het Tom Kalkhuis die - na twee mislukte pogingen - zijn derde poging heel erg fraai in de rechterkruising plaatste en zo de toeschouwers - die tijdens en na de regenbui buiten gebleven waren - beloonde met zijn tweede treffer van de middag: 7-3. Kort daarop blies arbiter De Zeeuw (die erg weinig te doen had vanmiddag en slechts één keer geel trok) voor het eindsignaal, wat bij SVL als muziek in de oren moet hebben geklonken. Vanaf seizoen 2004-2005 had de Langbroekse formatie nooit in één wedstrijd zeven competitietreffers geïncasseerd.

Komend weekeinde is er een inhaal- en bekerprogramma en wat dat betreft hoeft FC Breukelen niet in actie te komen. Op 15 februari volgt weer de competitie en gaat FC Breukelen op bezoek bij v.v. De Meern dat in de heenwedstrijd de thuisploeg op een gelijkspel (1-1) hield. FC Breukelen zal ongetwijfeld iets recht willen zetten in De Meern. Daarnaast kan het zich geen puntverlies permitteren in de strijd om de bovenste plaatsen, want ook naaste concurrenten VVZ'49 en ARC wisten hun wedstrijden in winst om te zetten. LRC speelde niet vandaag.

Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd op de website van SVL.

1 februari 2014, FC Breukelen 1 - SVL 1, 7-3 (4-1)

1-0 Jack Castelijns

2-0 Jack Castelijns

3-0 Tom Kalkhuis

3-1 Thomas Malolepszy

4-1 Jack Castelijns

5-1 Jack Castelijns

6-1 Jack Castelijns