Behoud koppositie na krappe zege op v.v. Almkerk

Na de mooie wedstrijd van vorige week, 0-2 winst bij koploper LRC, mocht FC Breukelen zaterdag de eerste thuiswedstrijd van het kalenderjaar spelen tegen v.v. Almkerk. De heenwedstrijd in Almkerk werd destijds met 0-5 gewonnen, maar FC Breukelen was vooraf gewaarschuwd want Almkerk had immers een goede reeks neergezet: uit de laatste drie wedstrijden werden zeven punten behaald (het hield thuis LRC knap op 0-0) en kreeg men geen enkel doelpunt tegen. Het hoofdveld van FC Breukelen vertoonde vandaag een slechte conditie en voor alweer de vierde maal dit seizoen werd uitgeweken naar het kunstgras.

FC Breukelen begon fris aan de wedstrijd en probeerde de bezoekers snel terug te dringen op de eigen helft. Daar was overigens niet veel moeite voor nodig; de Almkerkers zakten vanaf fluitsignaal één gewillig in en vormden twee linies van tien spelers kort op het eigen strafschopgebied. Tactisch een goede en verklaarbare zet van Almkerk-coach Pieter Tuns, want gedurende de wedstrijd bleek dat zijn ploeg er regelmatig gevaarlijk uit kon counteren. Deze strijdwijze leek vandaag te werken tegen de thuisploeg. De manschappen van Cor ten Bosch creëerden wel gevaar voor het Almkerkse doel, maar vaak strandden de aanvallen net voordat het echt gevaarlijk kon worden. Wanneer het wel gevaarlijk werd, vond het regelmatig de boomlange Almkerk-doelman Corné Dekker en één keer de dwarslat op haar pad. Zo ging het eerste half uur voorbij zonder doelpunten.

Kort na het halfuur kreeg FC Breukelen een vrije schop op een meter of 25 van het doel. Omdat de bal links van het doel lag, ging rechtspoot Mauro Franken achter de bal staan. Mauro vuurde de bal hard richting het vijandelijke doel waarna deze licht getoucheerd werd door een Almkerk-verdediger. Hierdoor verdween de bal buiten bereik van doelman Dekker in het net: 1-0. Dat de wedstrijd nog niet gespeeld was hiermee had het eerste deel van de wedstrijd wel uitgewezen. Almkerk moest door de achterstand nu wel gaan komen en probeerde richting het doel van Sieuwerd Teerink te sluipen. Vijf minuten na de openingstreffer kende de onopvallend leidende scheidsrechter Henshuijs ook de bezoekers een vrijetrap toe, net buiten het strafschopgebied van FC Breukelen. Almkerk bleek in Mark van Noorloos een specialist in huis te hebben, want hij krulde de bal fraai over de muur buiten bereik van de Breukelse doelman en trok hiermee de stand in evenwicht. Kort voor rust moest Mitchell de Zwart met een blessure het veld verlaten en David van der Veld kwam voor hem binnen de lijnen.

Na de theepauze bleef het spelbeeld ongewijzigd. FC Breukelen had een veldoverwicht, maar leek vandaag niet goed in staat om de defensie van Almkerk te doorbreken. De stugge blauw-witte formatie kwam er zo nu en dan gevaarlijk uit en bleek vandaag een zware dobber voor de koploper in de 1e klasse A. In de 68e minuut viel dan gelukkig de bevrijding voor het thuispubliek. Jack Castelijns wist na een eindelijk goed lopende combinatie met Daniël Kops de Almkerkse sluitpost met een strak laag schot te passeren (alweer zijn twaalfde competitietreffer) en zo de thuisploeg op voorsprong te zetten. Echt gerust op een goed resultaat was men echter nog niet, want vandaag liepen de dingen niet zoals ze vorige week zo vloeiend en simpel gingen. Twintig minuten billen knijpen op het ijskoude sportpark Broekdijk Oost lagen dus nog in het verschiet.

Hoewel de bezoekers niet echt uitgespeelde kansen kregen, was het verschil in de score nog altijd maar een en kon FC Breukelen zich geen misstap veroorloven. FC Breukelen verzuimde de beslissing te forceren in het restant van de wedstrijd maar tot opluchting van de supporters wisten de bezoekers ook het net niet meer te vinden. Zo bleven de punten vandaag op de Broekdijk en blijft de stand bovenin in de 1e klasse A erg spannend, want ook VVZ'49 en LRC wisten hun wedstrijden winnend af te sluiten. Volgende week speelt FC Breukelen wederom thuis en wel tegen Angstgegner SVL uit Langbroek dat vandaag thuis met maar liefst 3-6 verloor van LRC. Bij winst - wat niet eenvoudig wordt, de heenwedstrijd werd immers met 4-3 verloren - én puntverlies van VVZ'49 pakt FC Breukelen de titel in de tweede periode. De wedstrijd begint om 14.30 uur en staat onder leiding van de heer A. de Zeeuw.

25 januari 2014, FC Breukelen 1 - v.v. Almkerk 1, 2-1 (1-1)

1-0 Mauro Franken

1-1 Mark van Noorloos (Almkerk)

2-1 Jack Castelijns

Opstelling

Sieuwerd Teerink, Rob van der Sluijs, Edwin Soenarto, Mark den Hartogh, Mauro Franken, Lucien Dors, Deen van Embricqs, Mitchell de Zwart (‘44 David van der Veld), Daniël Kops (‘77 Tom Kalkhuis), Jack Castelijns.

Foto’s Nico van Stroe.

Deen van Embricqs kon vandaag niet zijn stempel op de wedstrijd drukken.

Zoals gezegd, het zat Deentje niet mee.

Verdediger(!) Rob van der Sluijs ziet zijn Almkerkse collega een corner weggeven.

Maar bijna alle hoekschoppen waren een zacht eitje voor de oranje reus uit Almkerk.

Roy Schaap uitgeteld op het steenkoude kunstgras.

Almkerk dook af en toe hinderlijk op voor het doel van keeper Sieuwerd Teerink.

Daniël Kops werd vandaag fel op de huid gezeten. Jack Castelijns volgt het duel van een afstandje.