Collectief FC Breukelen 1 laat titelintenties zien in topper tegen LRC

Eindelijk was het dan zover: na de tegenvallende oefenmatch van dinsdag jl. tegen TOV mocht FC Breukelen 1 vandaag dan echt aan de tweede seizoenshelft beginnen. Op het menu stond het uitduel tegen koploper LRC in Leerdam. Met de laatste wedstrijd vóór de winterstop, waarin FC Breukelen uit bij VVZ'49 verzuimde zichzelf te belonen en daarmee de koppositie in de 1e klasse A te veroveren, én het openingsduel van dit seizoen (een blamerend 0-4 verlies in eigen huis tegen LRC) nog vers in het achterhoofd, had de witte formatie op deze koude middag iets recht te zetten.

Het was essentieel om goed te beginnen aan de wedstrijd. Gelukkig kon oefenmeester Cor ten Bosch putten uit alle manschappen, waardoor hij een luxeprobleem kende van een bank vol wisselspelers die in menig eersteklasser een basisplaats zouden hebben. Het is misschien wel deze sterke bank die dit seizoen het verschil kan maken. Maar zover is het nog lang niet, eerst moest er een goed resultaat behaald worden tegen ‘Paars Wit’ uit Leerdam.

Vanaf minuut één liet FC Breukelen zien met welke intenties het naar Leerdam gekomen was, namelijk het geven van een leuk verjaardagscadeau aan teammanager Herman Jansen in de vorm van drie punten. En binnen diezelfde minuut was het Jack Castelijns die op een haar na zijn hoofd niet tegen de bal kon zetten, waardoor de thuisploeg direct met de schrik vrij kwam. Het bleek echter een waarschuwing voor een aanvalsdruk op het doel van LRC te zijn die nagenoeg de gehele wedstrijd voortduurde. FC Breukelen streed collectief voor elke meter op het veld en probeerde telkens voetballend de oplossing te zoeken, waarin het vandaag goed slaagde.

Nadat in de eerste tien minuten de bezoekers al een aantal kansen om zeep had geholpen, was het ineens Mitchell de Zwart (vandaag regelmatig switchend van flank met Deen van Embriqcs) die de bal van Jack Castelijns kreeg, vervolgens vanaf rechts zijn tegenstander uitkapte en naar binnen snelde. Hij zag de keeper van de thuisploeg iets te ver voor zijn goal staan en bedacht zich geen moment. Op fraaie wijze krulde hij de bal met zijn linker been in de verre bovenhoek. 0-1, een zeer verdiende tussenstand.

FC Breukelen ging na de goal door waarmee het bezig was. Het zette de thuisploeg vast op eigen helft en creëerde kans na kans. Na zo’n 25 minuten leek de 0-2 op het scorebord te komen, maar de treffer van Jack op aangeven van Deen werd door arbiter Kooij afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Zo bleef het tot aan de rust 0-1 in Leerdam, iets waar de thuisploeg het meest content mee mocht zijn, zo was de algemene conclusie langs de lijn.

Na de theepauze was het dus zaak vooral zo door te gaan als in de eerste helft met als doel de score uit te breiden. De ploeg uit Breukelen stond als eerste weer op het veld klaar voor de hervatting en deze gretigheid bleek direct in de eerste minuut van het tweede bedrijf. Via de mooiste aanval van de wedstrijd was het Deen van Embricqs die na een fraaie combinatie met Jacky de 0-2 aantekende. Mede gezien het spelbeeld leek de wedstrijd nu gespeeld.

Echter, het blijft voetbal en zeker op een hier en daar hobbelig veld kan er altijd iets gebeuren. Het bleef zaak voor de Breukelaars om 100% gefocust te blijven. Gelukkig voor de toeschouwers die uit Breukelen waren meegekomen, bleven de bezoekers bij de les en collectief strijden om elke meter. Tekenend voor de onmacht van LRC vanmiddag was dat de thuisploeg pas in de laatste vijf minuten van de wedstrijd de eerste poging op het doel van keeper Siewerd Teerink waagde. FC Breukelen creëerde in het tweede bedrijf nog wel kansen, maar vond het net niet meer, mede dankzij sterk optreden van LRC-keeper Giordano van der Pol. Gelukkig had dit geen gevolgen omdat de ploeg collectief erg geconcentreerd bleef voetballen en zo de overwinning veilig stelde.

Door deze zege en het gelijkspel tussen VVZ'49 en SVL (1-1) neemt FC Breukelen de koppositie over van LRC. De competitie is echter nog lang en het is daarom ’not done’ om over titelkansen te spreken. Als de ploeg echter zo collectief (de basiself + de kwalitatief niet mindere bank) gefocust blijft spelen, zijn er wellicht mooie dingen mogelijk. Komend weekend kan FC Breukelen de volgende stap zetten op het eigen sportpark tegen v.v. Almkerk. Bij winst op het lastige Almkerk komt de tweede periode voor FC Breukelen erg dichtbij. De wedstrijd begint op sportpark Broekdijk Oost om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter P. Henshuijs.

18 januari 2014, LRC 1 - FC Breukelen 1, 0-2 (0-1)

0-1 Mitchell de Zwart

0-2 Deen van Embricqs