FC Breukelen 1 handhaaft zich in de eerste klasse!

Op een winderig maar sfeervol sportpark in Valkenburg (ZH) heeft FC Breukelen het eersteklasseschap veiliggesteld. Door het goede thuisresultaat van de week ervoor (3-1 winst) was een gelijkspel of zelfs een kleine nederlaag voldoende om in de eerste klasse te blijven. Om deze voorsprong te verdedigen en wetende dat Valken ‘68 achterin op snelheid kwetsbaar was, had de technische staf gekozen voor een sterk middenveld en veel snelheid in de voorste linie. FC Breukelen controleerde de wedstrijd en kreeg de eerste 45 minuten de meeste kansen. Valken ‘68 beperkte zich tot lange ballen vanuit de defensie.

Ontketende thuisploeg neemt voorsprong De beste kans was voor Dave Rijkaard die, net als de week ervoor, oog in oog met de goede doelman Erwin van der Nagel net niet kon scoren. Een van de tientalle lange halen naar voren belandde in het strafschopgebied van FC Breukelen en na een licht contact van Peter Kamp ging de spits van Valken ‘68 William van Voorbergen gretig naar de grond met als gevolg een strafschop. Deze werd onberispelijk binnengeschoten door Robin Noort. 1-0 en het verschil was nog maar één doelpunt. Valken ‘68 begon erin te geloven en enkele minuten later werd Roland Wiegmans na een vrije trap van de zijkant zowat met bal en al het doel in geduwd en stond het via Bastiaan de Mooij 2-0. Dit tweede doelpunt werd gevierd door zowel de spelers en het talrijke publiek alsof de buit al binnen was. Valken ‘68 had gedurende 45 minuten geen enkele kans gecreëerd en had toch tweemaal uit een dood spelmoment gescoord. Met 2-0 werden de kleedkamers opgezocht.

Tactische wissels brengen resultaat

Na rust verscheen FC Breukelen met Sjoerd Molleman op de plaats van Peter Kamp. Door de stand in de wedstrijd (die eigenlijk weer opnieuw begon) veranderde FC Breukelen van tactiek. De goed spelende Stefan Hoogvliet werd vervangen door de snelle aanvaller Jacky Castelijns. Jurriaan van Well werd centrale verdediger, Djuric Winklaar verdedigende middenvelder en Tom Kalkhuis verhuisde van de linkerkant naar het centrum. De onervaren trainer van Valken ‘68 Andries Wendt bedacht hierop geen tactische tegenzet en Tom Kalkhuis zou het het verschil gaan maken. Na een van zijn bekende snelle rushes werd Deen van Embricqs binnen het strafschopgebied vastgehouden en kreeg FC Breukelen via Dave Rijkaard de uitgelezen kans op 2-1 vanaf de strafschopstip. Tot opluchting van alles wat geel-rood was, rolde de bal naast het doel en kreeg Valken ‘68 weer moed.

Tom, Dave en Deen vellen Valken ‘68

Toen ging Tom Kalkhuis doen waar hij het beste in is en dat waren twee splijtende passes geven naar de zijkanten en die leverden binnen enkele minuten de veilige marge van opnieuw twee doelpunten op. Dave Rijkaard scoorde direct na de gemiste strafschop uit een voorzet van Deen met een volley 2-1 en op een voorzet van Dave scoorde Deen de mooiste van de dag en het stond 2-2. Het verzet van Valken ‘68 was gebroken en FC Breukelen kreeg nog vele mogelijkheden om de tegenstander, net zoals in de thuiswedstrijd, met een grote nederlaag op te zadelen, maar verzuimde om het af te maken. Het sympathieke Valken ‘68 verdiende dit niet, zeker op basis van de inzet, en uiteidelijk konden beide partijen zich vinden in de eindstand. Over twee wedstrijden was de 5-3 voor de meer dan terechte winnaar van de nacompetitie: FC Breukelen.

9 juni 2012, v.v. Valken ‘68 1 - FC Breukelen 1 2-2 (2-0)

1-0 Robin Noort

2-0 Bastiaan de Mooij

2-1 Dave Rijkaard

2-2 Deen van Embricqs

Op de website van v.v. Valken ‘68 staat ook een verslag van deze wedstrijd.

( Ook v.v. Spijkenisse blijft volgend seizoen eersteklasser door de 2-4 uitwinst bij s.v. Zevenhoven. )