Een schande voor het amateurvoetbal

ghc.jpg
De technische staf van GHC, die al een omstreden reputatie heeft, heeft haar reputatie helemaal waargemaakt. Vooral door deze staf escaleerde de situatie direct na de wedstrijd GHC 1 - FC Breukelen 1 totaal. De trainers Olman en Van Tongeren en grensrechter Schmidt gedroegen zich op een dusdanige onsportieve wijze, dat er wel een opgefokte explosieve situatie moest ontstaan, zowel binnen als buiten het veld. Een trainer en zijn assistent die negentig minuten lang spelers, staf en grensrechter van de tegenstander uitschelden en van alles en nog wat toewensen, horen niet thuis op een voetbalveld.

Vooral de twee ’trainers’ beschadigden niet alleen hun eigen imago, maar ook dat van voetbalvereniging GHC. De supporters en spelers van GHC namen het slechte voorbeeldgedrag van de leiding over en wensten menigeen ook nog wat enge ziektes toe.

Thuisploeg verantwoordelijk voor geweld Olman en Van Tongeren waren er direct verantwoordelijk voor dat er na afloop zeker tien agressieve GHC-supporters het veld opstormden en begonnen in te slaan op spelers van FC Breukelen. Dit leidinggevende duo heeft blijkbaar niet het vermogen om te beseffen welke verantwoordelijkheden er bij hun taak horen. De spelers van FC Breukelen moesten zich verdedigen, maar waren niet opgewassen tegen al dat agressieve geweld. Zelfs een van de vrouwen van de staf van GHC viel een speler van FC Breukelen van achteren aan. Die groep van zeker tien hooligans stond vlak bij de uitgang van het veld echt stand by te wachten om in actie te komen. Op zich best wel een vreemde zaak. Zij sloten de weg af voor de spelers en staf van FC Breukelen en gingen als een stel gedrogeerde hooligans met karatetrappen en vuistslagen tekeer.

Politie zorgt voor afkoeling Voetbalvereniging GHC is helemaal verantwoordelijk voor deze escalatie. De veiligheid van de staf en spelers van FC Breukelen kwam ernstig in het geding. GHC heeft geen enkele actie ondernomen om deze schandalige situatie te voorkomen. Uiteindelijk belde de voorzitter van GHC zelf de politie en die kwam in groten getale, met vijf voertuigen, aanzetten. Daardoor koelde de sitiuatie af en kon FC Breukelen eindelijk de kleedkamer opzoeken. De onzeker leidende scheidsrechter Prooi gaf willekeurig nog twee rode kaarten. Eén aan rechtsback Mark Ouwerkerk van GHC die met een fikse karatetrap een speler van FC Breukelen vloerde en één voor FC Breukelen-keeper Alex Sacca die uit zelfverdediging twee hooligans van zich af moest houden. Alex Sacca kwam eraf met twee blauwe ogen en een bekrast gezicht door de vrouw die hem van achter in het gezicht beetpakte.

GHC verzaakt als goed gastheer

Voetbalvereniging GHC uit Leiden was vandaag de gastheer voor FC Breukelen. Van een gastheer mag je verwachten dat je veilgheid gewaarborgd wordt. Het is te hopen dat de KNVB grondig onderzoek doet naar de gang van zaken op deze trieste zaterdagmiddag en de verantwoordelijken hard aanpakt. GHC zal aan de KNVB moeten rapporteren met naam en toenaam wie er van de GHC-supporters het veld op is gerend en wie er geslagen en geschopt heeft. Deze supporters zullen door de KNVB zwaar gestraft moeten worden. Indien GHC dit afdoet met een waarschuwing - of erger: dit in de doofpot stopt - is de vereniging GHC nooit meer geloofwaardig en daarmee keurt GHC het gedrag en het geweld van de eigen supporters goed. In het recente verleden heeft de KNVB GHC al eens zwaar gestraft met drie punten aftrek vanwege vervelende incidenten en onregelmatigheden rond de wedstrijd tegen Lugdunum; GHC was dus gewaarschuwd.

De wedstrijd

Over de wedstrijd valt weinig te zeggen. FC Breukelen controleerde het grootste gedeelte van de wedstrijd. GHC kon niet veel meer dan tegenhouden. Vooral vóór rust was er maar één ploeg die verdiende te winnen en dat was FC Breukelen. In de 43e minuut scoorde GHC geheel tegen de verhouding in 1-0. Ongelukkig wegwerken van een Breukelse verdediger gaf spits Casper Spaan de kans om de bal met het hoofd in het doel te werken. FC Breukelen vergat zichzelf, zoals zo vaak dit seizoen, te belonen met enkele doelpunten. De tweede helft was een kopie van de eerste met een tweede gele kaart voor Maikel Goossens en de verdiende gelijkmaker met tien man uit een vrije trap van Tom Kalkhuis. Zelfs met tien tegen elf was FC Breukelen dreigender en de driepunter hing in de lucht. De ingevallen Jack Castelijns miste nog voor open doel. Het werd in de 81e minuut uiteindelijk via de lat en een rug 2-1 door een zondagsschot van Michael de Roode.

7 april 2012, GHC 1 - FC Breukelen 1 2-1 (1-0)

1-0 Casper Spaan

1-1 Tom Kalkhuis

2-1 Michael de Roode